Aquila Ékszeresháza

Aquila Ékszeresháza

Viktoriánus és steampunk

2011. augusztus 03. - Aquil

tumblr_l36kndW7qj1qao1l9o1_500.jpg

Ha már specifikáltam az ékszereimet, akkor kezdjük a dolgokat az elején. Mi is az a viktoriánus- nem is beszélve a steampunkról?

Élt egy Viktória nevű angol királynő a XIX. században. Jó sokáig uralkodott - egész pontosan 63 évig -, hasonlóan a jelenlegi idős hölgyhöz. Ez idő alatt az ipari fejlődés szinte robbanásszerűen zajlott. Gőzhajók szelték az óceánt, vasút vonalak épültek. A közlekedés felgyorsult. Nagy-Britannia pedig hatalmas gyarmatbirodalommal rendelkezett. A házakban gázlámpák égtek, hölgyek európa szerte hatalmas szoknyákban jártak, az urak pedig szivarozva ültek a klubokban. S míg ezek az urak brandy mellett vitatták meg Darwin elméletét, a krími háborút vagy az indiai felkelést, addig az angol városok füstben úsztak és gyerekek dolgoztak a bányákban. Egy kor, aminek vívmányai a mai társadalom alapjait indították el, viszont egészében kell látnunk ahhoz, hogy a valóságnak megfelelően tudjuk értékelni, s nem csak a számunkra kellemes oldalait lássuk. Legegyszerűbb talán, ha olvasunk egy kis Sherlock Holmest és odafigyelünk a kedvenc detektívünket körülvevő világra.


Viszont, mivel ékszerekről vagy mikről is lenne szó itt a blogon, így a történelmi áttekintés után nézzük csak meg közelebbről a kor művészetét. A XIX. századra jellemző volt a régi korok iránti érdeklődés, azok felújítása: neoklasszicizmus, neogótika - személy szerint rajongok érte, de ez talán az ékszereken is látszik :). Ezek kívül jellemző a korra a romantika, realizmus és az art nouveau. Soknak tűnik, de ha figyelembe vesszük, hogy Viktória királynő 1837 június 20 - 1901 január 22ig bekövetkezett haláláig uralkodott, ez nem is olyan meglepő. Ráadásul mindezek az irányzatok egész Európára voltak jellemzőek, s különbözőképpen jelentek meg az egyes művészeti ágakban. A lényeg számomra pedig az, hogy jó sok stílusban dolgozhatok egyszerre, mégis rámondhatom az ékszereimre, hogy neoviktoriánusok. :)

Victorian Dress 2.jpg

Akkor most jöjjön a steampunk -magyarul gőzpunk. Manapság egy egyre jobban felszínre kerülő subkultúra. Könyvek, filmek, zene, ruházkodás stb. Egy kicsit nehéz is megfogni, rengeteg mindent elbír. Talán úgy a legegyszerűbb elmagyarázni, ha vesszük Vernét. Neki voltak elképzelései a jövőről, a mi jelenünkről, de nem igazán úgy valósultak meg. De hát hozott anyagból tudott csak dolgozni.

A lényeg, a steampunk egy olyan alternatív történelemmel manipulál, ahol a technikai fejlődés nem kanyarodik el az elektronika irányába, hanem megmarad a gőznél és a mechanikánál. Számítógépek megmaradnak a lyukkártyánál, fő légi közlekedést a zeppelinek bonyolítják le, a robotokat pedig fogaskerekek hajtják. A steampunkon belül alkotó művészek gyakran használnak fogaskereket díszítőelemként is, műnyagot a fa és a sárgaréz helyettesíti. Öltözködésben gyakran jelenik meg a pilótaszemüveg a goggles, a nőknél a hatalmas, fodros szoknyák, férfiaknál cilinder, sétapálca. Viszont ezeket a viktoriánus ruhadarabokat modern környezetbe, az aktuális treandek szerint változtatják. Jellemző a hölgyeknél a blúz fölött hordott fűző, rövid vagy feltűzött szoknyák; uraknál különböző fegyverek, páncélok stb. Ráadásul különbözőek a ruhák attól függően, hogy kit akarunk megszemélyesíteni: pilóta, úrinő, robot, katona, kalandor, kalóz stb. 

120526_goth_concert_victorian_picnic_steampunk_festival_clothing_event_wgt_leipzig_3.jpg

A honlapon az ékszereket egy olyan alternatív történelmi környezetbe helyezzük, ahol a Római Birodalom nem bukott meg, a techniai fejlődésnek nem volt gátja, így már az 1500as évekre készen voltak az első gőzgépeik, amik Nova Romából indultak a birodalom minden irányába.


Hosszadalmas, nehézkes és talán kicsit lehetetlen is elmagyarázni mi is az a steampunk valójában. S megérteni nem is igazán lehet inkább csak megérezni. De ha valakit beszippantott, akkor az illető nem menekül. :).
 

A bejegyzés trackback címe:

https://aquilaekszerei.blog.hu/api/trackback/id/tr273122671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása